четвъртък, 10 юли 2014 г.

Лимонов сладкиш с овесени ядки

Този сладкиш е почти 1 към 1 със сладкиша на БОН АПЕТИ. Идеята е от там, а разликите са минимални, според моя вкус или породени от някои липси :). Например:

1. В оригиналната рецепта количеството на кафявата захар е 100 гр. и няма мед. Но тъй като кафявата ми захар свърши, добавих мед.
2. Към блата прибавих 1 ванилия, за аромат.
3. Към крема прибавих настъргана лимонова кора, каквато няма в оригиналния вариант.


Ето и моите продукти:
- 180 гр. бяло брашно
- 100 гр. фини овесени ядки
- 50 гр. кафява захар
- 125 гр. краве масло
- 3 супени лъжици мед
- 380 мл. кондензирано подсладено мляко
- сокът на 1 лимон
- настъргана лимонова кора
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 1/4 ч.л. сол
- 1 бр. ванилия

Приготвяне:
1. В купа разбърквам овесените ядки, брашното, кафявата захар и меда, солта, содата, ванилията и разтопеното масло.
2. С по-голямата част от сместа, около 2/3, поръсвам дъното на форма за печене, покрито с хартия за печене, и притискам, за да се получи блат.
3. Пека на  180 градуса в предварително загрята фурна за 10 минути.
4. В друга купа разбивам кондензираното мляко, сокът на 1 лимон и малко настъргана лимонова кора, на вкус.
5. С млечната смес заливам изпеченият за 10 минути блат, поръсвам отгоре с остатъка от сухата смес и пека за още 20 минути.





~ Лилит ~



Няма коментари: