четвъртък, 24 юли 2014 г.

Домашен пълнозърнест хляб със семена

Рецептата, която най-много ми допадна е на Вкуснотека.
Много лесен за приготвяне хляб, вкусен и полезен, и търпи всякакви вариации на добавките - различни семена, овесени ядки, зелени подправки...


Продукти:
- 300 гр. пълнозърнесто брашно
- 200 гр. бяло брашно
- 1 супена лъжица зехтин
- суха мая - 1 пакетче от 7 гр.
- 1 ч.л. захар
- 1 1/2 ч.л. сол
- 320 мл. хладка вода
- семена - сусам, слънчогледови семки, тиквени семки, ленено семе
- фини овесени ядки за поръсване отгоре


Приготвяне:
1. В хладка вода сипвам сухата мая и оставям 5-10 мин. да кипне.
2. В купа сипвам двата вида брашно, солта и захарта, и ги разбърквам. Правя кладенче в средата.
3. В кладенчето сипвам водата, маята и зехтина, разбърквам и върху набрашнен плот доомесвам тестото. В процеса на омесване сипвам семената и ги замесвам в тестото.
4. Оставям тестото да втаса за около час, на топло (във затоплена фурна на печката), в намазнен съд за печене на хляб.
5. След като тестото е втасало го вадя, намазвам го отгоре със зехтин, поръсвам със сусамови семена и с фини овесени ядки.
6. Пека в предварително загрята до 220 градуса фурна, за около 40 минути. 
7. След като се опече хлябът, го вадя от формата и го завивам в кърпа, за да се позадуши.




~ Лилит ~



Няма коментари: