четвъртък, 22 март 2012 г.

Без глутен - Кекс с царевично брашно и конфитюр от вишни

Какво е глутен? Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса. Той придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му при процеса на втасване. 
Един от всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена, но най-често този вид непоносимост се развива в ранна детска възраст, когато се прави преход от млечна към въглехидратна храна. Заболяването (Цьолиакия) причинява атрофия на лигавицата на тънкото черво в следствие на намалената активност на ензимите в червата, в резултат на което се нарушава способността им за всмукване на хранителните вещества.
Идеята ми да измисля безглутенова рецепта за сладкиш дойде от сестра ми, която в рамките на седмица ще трябва да готви без глутен за племенника. Успех, сестра ми!


КЕКС С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО И КОНФИТЮР



Продукти:
2 бр. яйца
1 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. захар
2 ч.ч. царевично брашно
1 ч. лъжичка сода бикарбонат
1/2 ч. ч. вода 
1 чаша конфитюр от вишни

Продуктите се разбъркват в реда, в който са написани, сипват се в намазнена тавичка или форма за кекс и се пекат в предварително загрята фурна, на 240 градуса. След изпичане кекса се поръсва с пудра захар.
Вкусът е странен за мен, леко стипчив, с лек намек за качамак или зрънчо, но изненадващо добре му приляга конфитюра от вишни... :)




~ Лилит ~ 

Няма коментари: