вторник, 4 декември 2012 г.

Днec - Cвeтa Bapвapa

  
Света Варвара е християнска великомъченица, чиято памет се почита на 4 декември.
Живяла е през 3 - 4 век, родена в езическо семейство, била впечатляващо красива, поради което ревнивият й баща я затворил в кула далеч от похотливи погледи. Когато баща й разрешава да излезе, за да си намери жених, тя попада в християнско общество и приема християнството. Когато разбира за това, баща й заедно с градския управник я заставят пред избор - да се отрече от християнството или да бъде осъдена на смърт. Тя прави своя избор и по решение на баща й бива обезглавена.
В православието Света Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и пречистят. В Полша тя се счита за покровителка на миньорите.

У нас празникът се почита с преплитане на езическите и християнските обичаи.
В българските народни вярвания Света Варвара се счита за покровителка на децата от болести, по специално от дребна шарка и хората я наричали "Баба Шарка". На днешният ден жените месят и раздават за здраве "къпани" питки. Питките се мажат с мед за умилостивяване на Баба Шарка. Скъп детски спомен ми е как всяка година на този ден моята баба в най-ранна утрин цъфваше пред нашата врата с питки с мед и орехи :)

А ето какво става в Западна България - Wild Wild West :) :
В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазят като лекарство против дребна шарка.

Друг обичай е да се вари боб, да се слагат по няколко зърна от него на коляното на детето и то да го изяде без ръце.

В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве. Това показва, че сравнението на събрани на едно място девойки с различни видове домашни птици не е от скоро.




На този ден също така са се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.


ĄłęΧąŋđŗįą

Няма коментари: