неделя, 8 януари 2012 г.

Станимашки сърмички

Чаша Асеновградски мавруд и порция станимашки сърмички - един от най-известните деликатеси на Асеновград. Историята разказва, че още през 18 век, когато Станимака (Асеновград) е бил с гръцки етнически облик в близките женски метоси и манастири около и в града се приготвяли прочутите и до днес станимашки сармички или т.нар. "кириос сарми" (господарски сарми).

Продукти:
1/2 кг кайма
1/2 ч.ч. ориз
2 с.л. олио
сол, черен пипер, червен пипер, кимион – на вкус, зелеви листа, накълцано зеле.

Начин на приготвяне:
Нареждаме зелевите листа едно върху друго, предварително почистваме от жилките и нарязваме на ленти, широки около 4-5 см. Този размер е ориентировъчен, но най-важното за станимъшките сърмички е да са малки!  Разбъркваме каймата, ориза, олиото и подправките. С чаена лъжичка загребваме oт сместа малко количество, което слагаме в началото на лентата от зелевото листо и навиваме един два пъти. Стискаме леко в дланта си сърмата и започваме да нареждаме в, предварително застланата с накълцано зеле, тенджера.
Хубаво е сърмите да се нареждат плътно една до друга, за да не се разпаднат. Най-накрая слагаме една чиния върху сърмите и наливаме гореща вода, докато се покрие чинията.
След като заври водата варим около 2 часа на тих огън или до готовност.
Сервираме с млечно-майонезен сос.

* Митът за асеновградския мавруд
На пазара се срещат поне 10 вида мавруд от винзавода в Асеновград. Повечето са лоши, въпреки старата слава. Никой не смее да каже - “Царят е гол”.
От този винзавод има само един вид, който е много добър (струва 25 лв. бутилката). Казва се „Мамут” (Mamut) и се бори за най-добрия Мавруд в България. Казват за него, че е от „шведската серия” – вина, които са правени в сътрудничество с шведски експерти.

~ Malvina ~

Няма коментари: