неделя, 8 март 2015 г.

Мини кексчета с овесени ядки и ябълка



~ Лилит ~


Продукти за 18 броя:

За кексчетата
- 120 гр. масло (аз смесих кокосово масло и краве масло)
- 1 ч. ч. кафява захар/ Мусковадо
- 2 бр. яйца
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 1 ч. ч. овесени ядки
- 1/2 ч. ч. кисело мляко + 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 голяма настъргана ябълка
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. ванилия
- фурми - 9 броя
- шоколад, 18 парченца или 9 парченца, разделени на две, за всяко кексче - по парченце
- фъстъчен тахан - по 1/2 ч. л. за всяко кексче

За топинга
- 1/2 ч. ч. кафява захар
- 1/4 ч. ч. брашно
- 1/4 ч. ч. фини овесени ядки
- 1/2 ч. л. канела
- 50-60 гр. краве масло


Начин на приготвяне:

1. В купа се разбиват яйцата с мекото масло, кафявата захар, киселото мляко (с угасената в него сода) и ароматите - ванилия и канела. Отделно се смесват брашното и овесените ядки и се прибавят към течната смес. Ябълката се настъргва на едро ренде и също се добавя в кексовото тесто.

2. Топингът се прави като се смесят изброените съставки до получаване на маслени трохи.

3. В кошнички за мъфини се слага по една супена лъжица от кексовата смес. Върху нея се слага половин фурма, парченце шоколад и половин лъжичка фъстъчен тахан. Отгоре се покрива с още една лъжица от кексовото тесто. 

4. Кексчетата се наръсват обилно (така ми харесва) с трохи от топинга и се слагат да се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна, за около 20 минути.  
  

Няма коментари: