~ Лилит ~
Рецептата, която ме вдъхнови е от ТУК - Директно от Кухнята на Емо.
Продукти:
- 200 гр. бяло брашно
- 220 гр. пълнозърнесто брашно (аз смесих брашно от елда и брашно от лимец)
- 270 мл. топла вода
- 3 ч. л. суха мая
- 1 1/2 ч. л. сол
- 2 с. л. какао, неподсладено (по рецепта 3 с. л.)
- 1 ч. л. кимион (в рецептата е на зърна, но аз сложих млян)
- 1 1/2 с.л. зехтин
- 1 с. л. мед (по рецепта е с меласа)
- 1 с. л. кафява захар
Приготвяне:
1. Сухата мая се активира в топлата вода със захарта.
2. Сухите съставки се смесват. Активираната мая, меда и зехтина се сипват към тях и се омесва меко, еластично тесто.
3. Тестото се оставя да втаса за около половин-един час, след което отново леко се премесва и се слага в съдът, в който ще се пече. Така се оставя за повторно втасване още около 40 минути, а през това време фурната се загрява до 200 градуса.
4. След повторното втасване хлябът се поръсва с брашно и се слага да се пече за около 35 минути.
5. Добре е във фурната, по време на печенето, да се постави огнеупорен съд с вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар