Продукти:
За тиквения крем:
- 700 гр. варена / печена тиква
- 600 мл. прясно мляко
- 60 гр. масло
- 2 бр. жълтъци
- 2 с.л. царевично нишесте
- 150 гр. кафява захар
- 1/2 ч.л. джинджифил на прах
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 2 пакетчета ванилия
За украса:
- 400 мл. сладкарска сметана
- канела
- орехи
- стафиди
- малко ром за накисване на стафидите и орехите
Орехите и стафидите се накисват в ром за една нощ.
Тиквата, която сме приготвили за крема, трябва предварително да се опече или свари и след като поизстине се пасира до гладък, прекрасно-оранжев крем. В тенджерка на котлона изсипваме прясното мляко, захарта и ванилията и затопляме докато захарта се разтопи. Междувременно в купа се разбиват два жълтъка с двете лъжици нишесте и с малко от топлото мляко (млякото не трябва да е прекалено горещо, за да не се сварят жълтъците), и на тънка струя, с непрекъснато бъркане се налива към млякото на котлона. Към тях се изсипва и тиквеното пюре и се подправя с останалите подправки. След като кремът се сгъсти достатъчно, за да започне да се отлепя от стените на тенджерата, се сваля от огъня, слага се кравето масло и се разбърква докато то се разтопи. Кремът се оставя да се охлади и се налива в купички.
~ Лилит ~
Няма коментари:
Публикуване на коментар