четвъртък, 1 януари 2015 г.

Най-вкусният тиквеник - със заливка



~ Лилит ~




Да не забравя да си запиша рецептата за най-вкусният тиквеник:

Продукти:
- 1 пакет фини точени кори
- 700 гр. настъргана тиква (приблизително)
- олио за наръсване на всяка кора
- краве масло - за намазване на тавата и за поръсване отгоре

За сухата смес:
- захар, около 180 гр.
- 1 супена лъжица канела (не признавам тиквеник без преобладаващо-натрапчив вкус на канела)
- 1 ч.л. индийско орехче
- орехи - наситнени, количеството според вкуса, около 100 гр.

За заливката:
- 3 яйца
- 250 мл. прясно мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1-2 ванилийки

Приготвяне:

1. Тиквата се настъргва на едро ренде.
2. Тавата се намазва с масло.
3. Корите се изрязват в размер, подходящ за тавата (ще се навиват на руло).
4. За всяко руло се вземат две кори, така както са една върху друга. Горната кора се наръсва със сухата смес (от захар, канела, индийско орехче), после с настъргана тиква, с малко от наситнените орехи и се наръсва с олио. Двете кори се навиват на стегнато руло, което се нарежда в тавичката.
5. По същият начин се процедира и с останалите кори, до запълване на тавичката.
6. В купа се разбиват продуктите за заливката и с тях се заливат рулцата в тавата.
7. Върху тях може да се нахвърлят равномерно парченца краве масло.
8. Печем в загрята до 170 градуса фурна, за около 50 минути.
9. След изстиването, тиквеника може да се наръси с пудра захар




Няма коментари: