~ Лилит ~
* С извинения за лошото качество на снимките, но на изкуствено осветление и с телефон - толкоз.
* Пицата от снимките е с 50:50 бяло брашно и брашно от лимец, защото е втората и за нея не ми достигна пълнозърнестото брашно.
Продукти за тестото:
- 290 гр. брашно от лимец
- 3 ч. л. суха мая
- 1 с.л. мед
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. сух босилек
- 1 ч. л. сух чесън
- 150 мл. хладка вода
- 5 с. л. зехтин
Продукти за намазване на блата:
- 2 с. л. разтопено краве масло
- 1 ч. л. сух чесън
Продукти за "плънката" (по мой вкус):
- гъби, рукола, чери домати, патладжан, сирене. Имаше и втори вид пица с пресен босилек, моцарела, бекон, чери домати (и с лют сос от зехтин и лют червен пипер)
- сол за поръсване на вкус
- зехтин за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Сухата мая се изсипва във водата заедно с меда и се оставя да шупне. През това време се смесват останалите съставки и след като маята кипне, се смесват. Замесва се меко и еластично тесто и се оставя в намазнена купа, покрито с фолио, да втаса за около час и половина - два (на пълнозърнестото тесто му е необходимо повече време за втасване).
2. От втасалото тесто се разточва (или оформя с ръце) тънък блат, който се намазва обилно със сос, приготвен от маслото и чесъна. Върху блата се нарежда плънката. Посолява се.
3. Пече се върху хартия за печене, в загрята до 200 градуса фурна, за около 15-20 минути.
4. След изпичане се поръсва със зехтин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар