Продукти:
- сурова соя
- ванилия/канела за аромат
- кафява захар за подслаждане
Суровата соя се накисва от предния ден в съд със студена вода и се оставя да престои около 12 часа, като през това време е добре поне веднъж да й се смени водата. След като е престояла достатъчно време водата се отцежда и соята се накисва още веднъж за около минутка в гореща вода, за да омекне. Излива се топлата вода и соята се изсипва в тенджера, добавя се вода, в съотношение 1:3 (една чаша соя, три чаши вода). Смила се с пасатор. Полученото се прецежда през тензух, за да се отделят остатъците от соята (т.нар. окара). Прецеденото мляко се сипва в тенджера и се вари на котлона при непрекъснато разбъркване, докато престане да образува пяна по повърхността. Това е важно, защото в противен случай ще остане горчив вкуса на млякото. Когато спре да се отделя пяна, соевото мляко е готово.
По желание може да се овкуси със захар, канела, ванилия...
~ Лилит ~
Няма коментари:
Публикуване на коментар