неделя, 31 август 2014 г.

Боб чорба и боб яхния



Продукти:
- 500 гр. бял боб
- лук
- чесън
- морков
- домат
- олио
- пиперка
- целина, чубрица, джоджен, червен пипер, сол
- пресен магданоз за поръсване
- 2-3 с.л. брашно

1. Бобът изчистих, измих и накиснах за 10 часа.  След това излях водата, изплакнах боба, сложих го в тенджера с вода на котлона и оставих да заври.
2. Щом кипна, излях водата и налях нова, но този път по-голямо количество. Нарязах морковите и лука и ги сложих да се варят с боба, а малко по-късно прибавих и подправките и чесъна (без пресния магданоз).
3. След като бобът омекна сложих настъргания домат, нарязаната пиперка, олиото и посолих. Оставих да се варят още 20-тина минути заедно.
4. Тъй като аз обичам по-гъстичък бобец, в купичка сипах трите лъжици брашно и постепенно, досипвайки вода от боба ги размих на рядка кашичка, която сипах към чорбата и оставих още няколко минути да се вари. 
5. Готовият боб поръсих с нарязан на ситно магданоз.
6. Не обичам манджи със запръжки, но в крайна сметка бобът, който остана неизяден (2 порции), го изпържих в тиган с брашно и червено пиперче. Чудно!






P.S. Боб яхния

На по-късен етап направих и боб-яхния. Принципът е същия, продуктите са същите (почти), разликата е в гъстотата и в това, че яхнията я направих значително по-пикантна с лют червен пипер и със стрита люта чушка.



Лилит  

Няма коментари: