събота, 18 април 2015 г.

Най-вкусният козунак - без захар, без масло



~ Лилит ~





Продукти за тестото: 
- 3 яйца
- 350 гр. брашно от лимец
- 150 гр. бяло брашно
- 1 пакетче суха мая
- 100 мл. прясно мляко
- 2 с. л. меласа
- 2 с. л. захар Мусковадо
- ванилия
- 1/2 ч. л. хималайска сол
- 50 мл. зехтин

Продукти за плънката:
- стафиди
- сини сливи
- меласа
- канела
- портокалова кора

За намазване:
- 1 яйце
- 1 с. л. прясно мляко
- захар Мусковадо + канела



Начин на приготвяне:
1. Сухата мая се разтваря в топлото мляко с меласата и кафявата захар, и една супена лъжица от бялото брашно, и се оставя да кипне.

2. Двата вида брашно и солта се смесват. Яйцата се разбиват с ванилията и зехтина.

3. Кипналата мая  се смесва с разбитите яйца и се прибавят към брашната, за да се омеси меко и еластично тесто. 

4. Тестото се омесва с помощта на зехтина. Оставя се да втаса 2 часа.

5. След като тестото втаса, се поизмесва още малко и се разделя на три топки. Всяка от топките се разточва на правоъгълник, наръсва се с плънката и се навива на руло.

6. Плънката се прави от накълцани сини сливи, стафиди, портокалови корички, канела и меласа, поръсени върху всеки от трите правоъгълника.

7. Трите рула се сплитат на плитка и се оставят за още около половин час да втасат. После се намазват със смес от разбито яйце с прясно мляко, поръсват се с кафява захар и се пекат на предварително загрята до 200 градуса фурна.

8. Козунакът се пече около 30 минути (средно), но след 10-тата минута може да се наложи да се покрие с фолио, за да не изгаря.

9. След изпичане се покрива с кухненска кърпа и се оставя да изстине.



  

1 коментар:

Карлсон С. Перков каза...

знаех си, че винаги можеш да намериш още едно вкусно приложение на сините сливи...