~ Лилит ~
Продукти за тестото:
- 3 яйца
- 350 гр. брашно от лимец
- 150 гр. бяло брашно
- 1 пакетче суха мая
- 100 мл. прясно мляко
- 2 с. л. меласа
- 2 с. л. захар Мусковадо
- ванилия
- 1/2 ч. л. хималайска сол
- 50 мл. зехтин
Продукти за плънката:
- стафиди
- сини сливи
- меласа
- канела
- портокалова кора
За намазване:
- 1 яйце
- 1 с. л. прясно мляко
- захар Мусковадо + канела
Начин на приготвяне:
1. Сухата мая се разтваря в топлото мляко с меласата и кафявата захар, и една супена лъжица от бялото брашно, и се оставя да кипне.
2. Двата вида брашно и солта се смесват. Яйцата се разбиват с ванилията и зехтина.
3. Кипналата мая се смесва с разбитите яйца и се прибавят към брашната, за да се омеси меко и еластично тесто.
4. Тестото се омесва с помощта на зехтина. Оставя се да втаса 2 часа.
5. След като тестото втаса, се поизмесва още малко и се разделя на три топки. Всяка от топките се разточва на правоъгълник, наръсва се с плънката и се навива на руло.
6. Плънката се прави от накълцани сини сливи, стафиди, портокалови корички, канела и меласа, поръсени върху всеки от трите правоъгълника.
7. Трите рула се сплитат на плитка и се оставят за още около половин час да втасат. После се намазват със смес от разбито яйце с прясно мляко, поръсват се с кафява захар и се пекат на предварително загрята до 200 градуса фурна.
8. Козунакът се пече около 30 минути (средно), но след 10-тата минута може да се наложи да се покрие с фолио, за да не изгаря.
9. След изпичане се покрива с кухненска кърпа и се оставя да изстине.
1 коментар:
знаех си, че винаги можеш да намериш още едно вкусно приложение на сините сливи...
Публикуване на коментар