понеделник, 3 февруари 2014 г.

Портокалова тортичка

Какаовите блатове:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч. ч. захар
- 2 яйца
- 1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет или лимонов сок
- 30-50 гр. какао
- 100 мл. олио
- 1 с.л. бакпулвер
- ванилия
- сок на един портокал
- 100 мл. горещо и силно кафе
- половин ч.л. сол

1. Смесват се сухите съставки - захар, брашно, какао, бакпулвер.
2. Смесват се течните съставки - прясно мляко, яйца, сок от портокал, олио и ванилията се добавя към тях.
3. Сухата и течната част се объркват добре и към получената смес се добавя горещото кафе. Сместа отново се разбърква, разделя се на две части, от които се изпичат два блата.  

Портокалов блат:
- 2 яйца
- 1 к.ч. олио
- 1 к.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- настъргана кора на един портокал
- няколко капки ром или есенция Ром 


За крема:
- 300 мл. течна сметана
- 120 гр. пудра захар
- 200 гр. меко масло
- 2 бр. ванилийки

1. Разбих течната сметана.
2. Отделно разбих маслото с пудрата захар и ванилийките.
3. Смесих двете и отново разбих малко с миксер.

За сиропа:
- 1 к.ч. вода
- 1 к.ч. захар
- сокът на един портокал
- няколко красиви и тънки резенчета портокал за украсата

1. Всичко се слага в съд на котлона и се вари до получаване на сироп.
2. Портокаловите резени се вадят и се оставят да се отцедят


Сглобяването на тортата е стандартно - какаов блат, сироп, крем, бял блат, сироп, крем, ... Цялата торта се намазва с останалия крем, отгоре се редят портокаловите резенчета (може да се получи и красиво, не като моите) и за финал я поръсих с фино разтворимо кафе.


~ Лилит ~



Няма коментари: