вторник, 28 февруари 2012 г.

Koя e Бaбa Mapтa?

1. Тя е митичен персонаж в българския фолклор.
2. Тя е ту усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.
3. Тя е сестра (или невеста) на Голям Сечко и Малък Сечко. Винаги е недоволна от тях - или са й изпили виното , или са свършили някоя голяма пакост. Старицата (невестата) им се гневи, вследствие на което времето се разваля.
4. Тя е старица, която никак не обича старите жени и те в никакъв случай не трябва да предизвикват гнева й.
5. Тя пристига на Първи Март.

Ето и един цитат от Уикипедиа, който не мога да не споделя в оригиналният му вид:
"Обичаят за връзване на Мартеница на 1 март произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. Днес празникът е познат в България, а впоследствие и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете."

Да обобщим за Баба Марта - неуравновесена кривотия, обсебила цял един месец, който неслучайно се отъждествява с женския нрав. Затова и е разпространена практиката на Първи март всяка жена да си избира по един ден от месец Март и каквото е времето в този ден, такава ще бъде и тя до края на годината :)

ĄłęΧąŋđŗįą

Няма коментари: