четвъртък, 22 декември 2011 г.

История на коледната елха

Историята на Коледната елха е дълга и оспорвана. Едни вярват, че е езически ритуал, а други, че е чисто християнска традиция. Една от най-древните легенди е свързана с бенедиктинския монах Свети Бонифаций, почитан като апостол на Германия, който проповядвайки християнството, използвал елхата и нейната триъгълна форма, като аналогия на Светата троица - Отца, Сина и Светия Дух.
В Древен Египет, през най-краткия ден от годината, домът се украсявал с палмови клонки. Скандинавците вярвали, че вечнозелените растения са обещание за връщането на пролетта, след студената зима, символ на вечен живот, и украсявали къщите и плевните си с тях. Римляните украсявали дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн (бог на земеделието, смелостта и силата).

Друга легенда, според която Мартин Лутер Кинг открива коледното дърво, е смятана за най-правдоподобна. Според нея, една зимна нощ, докато Мартин Лутер се прибирал, вървейки през гората, той видял как звездите блещукат в нощта между клоните на елхите, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, той отсича една елха и я носи в дома си, където цялото семейство поставя свещи по клоните й и се любува на красотата й.


Според друг мит, коледната елха е свързана с раждането на Исус Христос. Нощта, в която се родил Исус, хора от цял свят се стекли във Витлеем и поднасяли подаръци на младенеца - маслинови клонки, плодове... Но за елата отвън нямало никакви подаръци. Тогава един ангел обсипал клоните й с безброй звезди, за да блестят, а бебето Исус се усмихнало като видяло грейналото дърво и го благословило.
Първите писмени доказателства за украса на коледната елха, достигнали до нас, датират от 1521 г. През 17 век в Германия започват да се организират коледни базари, на които се предлагат подаръци, дребни сладки и украшения за елхата. Там се появяват и първите гирлянди. Според легендата, една бедна вдовица много искала да зарадва децата си за Коледа, затова им купила елха. През нощта, обаче, паяци оплели паяжини между клоните й. Когато на сутринта децата видели паяжините, те решили да ги оцветят в сребристо, за да не се разстрои майка им. Първите гирлянди, всъщност, се произвеждали от тънки нишки истинско сребро.
През 19 век започва истинска революция в Украсата на Коледното дърво. Тогава започват и масово да се произвеждат фабрично коледни играчки - стъклени топки, хартиени гирлянди, а през 1882 г. американците патентоват и светещите лампички... За първи път у нас, Коледната елха се появява през 19 век в Царския дворец в София, на новогодишен бал, организиран от  Александър Батенберг. Този ритуал дълго време остава неразбран за българите и той се появява в началото само в къщите на аристокрацията и интелигенцията, възприеман като модерно и елитарно украшение за дома.

Днес е трудно да си представим Коледа без Коледна елха. Пазарът е наситен с украшения и играчки, с елхи, естествени и изкуствени. И въпреки това, а може би именно заради това, ръчно изработената украса, за мен е по-привлекателна. Плодове, лакомства, ръчно направени ангели и звезди, свещи... Вложете вашето въображение, желание и любов, и направете своето уникално Коледно дърво.
 

В навечерието на най-светлия празник е време да бъдем добри, не само към близките си и себе си, но и към природата. Ето защо до 26 декември, всеки може да закупи елха в саксия - предлага го градински център Деметра.
От 3 януари до 29 февруари растението може да бъде посадено във вековния парк на първия български морски курорт - КК Св.Св. Константин и Елена.
Градински център Деметра и Зеленият фонд на КК Св.Св. Константин и Елена изпращат Международната година на горите – 2011 с обща еко инициатива: Елха по елха – Коледна гора.

http://www.demetra.bg/

Пожелавам ви светла и уютна Коледа!

2 коментара:

AleXandria каза...

Както вече отбелязахме - лъскавите топки и гирляндите са демоде! Време е на панделки, текстил, естествени материали. Хайде за броката нищо няма да казвам :)

AleXandria каза...

А що се отнася до елхите - чувала съм, че германците, които по всичко личи са започнали тази традиция, в началото са окачвали елхите на тавана, висящи с върха надолу.