понеделник, 26 декември 2011 г.

В търсене на пенливо вино за празничната нощ...


  • Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bubbles 2010
       киш от многолистно тесто с тиквички, моркови, нискомаслена сметана и Пекорино
  • Mionetto Prosecco Extra Dry
       опашки от скариди в лимонов сос и чесън
  • Santo Stefano Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Dry
          сотирани цитрусови калмари върху крем от син домат
  • Khan Krum 1939 Chardonnay Sparkling 2007
       филенца от паниран пангасиус с аромат на мадраско къри
  • Cava Juve & Camps Reserva Brut
       солени тарталети с крема сирене, праз и сотирани миди
  • Champagne Louis Roederer Premier Brut NV
       спаначени бонбони с мус от филаделфия, пражка шунка и орехи, пресен червен пипер
  • Champagne Taittinger Brut NV
       Чийзкейк с ягоди и прясна мента

Отидохме на тази дегустация с надеждата да прогледнем за пенливото вино, да разберем, че сме го възприемали по погрешен начин, че сме имали основни пропуски в знанието за него. . .
Е, не се получи точно така. Това, което беше направено като извод, бе следното: Пенливото вино е точно такова, каквото си го знаем и начинът, по който го възприемаме е повече от правилен. И все пак - като ще отбелязваме тържествен момент с такова вино, има огромна разлика между видовете... Когато избираме -   нека да е от средна ценова категория, нека да е Брут или Екстра брут и нека не прекаляваме с него (не знам всъщност някой нуждае ли се от такъв съвет - никога не съм се изкушавала да прекаля с такова питие..). И нека в никакъв случай не наричаме всяко пенливо вино Шампанско, защото то не е! Разликата е осезаема. Шампанското е по-леко, по-приятно, по - изтънчено...  И друго едно заключение: Между Шампанско от 100 лв и такова от 200 лв разликата е в цената!

Няма коментари: