вторник, 27 декември 2011 г.

27 Декември - Стефановден

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. На този ден се почита първия християнски мъченик и един от седемте ученици на Исус Христос - Св. Стефан. Наричан е първомъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра.
 Свети Стефан е създател на първата християнска общност в Ерусалим. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите му завидели, обявили го за измамник и го наклеветили, че хули Бога. Извели го извън Йерусалим, където разярена тълпа го замервала с камъни и го пребила да смърт. Последните му думи били "Господи, не им зачитай този грях!".  Тялото му е оставено на зверовете и птиците. Единствена, Света Богородица, наблюдавайки мъченическата му смърт, се молела за него. 
Според традицията на този ден се "затваря кръгът" на старата година. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Трапезата трябва да включва свинско с кисело зеле и баница с месо.
Един от основните обичаи, свързан с 27 -ми декември, се нарича ладуване. Ладуването е популярен обичай в Средна и Северна България. Всички неомъжени жени се събират и гадаят за женитба, в ново менче пълно с вода топят китки привързани с пръстен или друг личен предмет. На сутринта една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.
 ~ Лилит ~

Няма коментари: