четвъртък, 1 декември 2011 г.

Книгата, която се отказах да чета - "Лейди Л." на Ромен Гари

* Утре, на 02 Декември 2011 г. се навършват 31 години от самоубийството на Ромен Гари 

Току-що реших да спра агонията и просто да си призная - тази книга не е за мен. Правих отчаяни опити почти месец, преполових я. Да заспя на четвъртата прочетена страница вечер, бе малка победа за мен, обикновено заспивах още на втората. 

Трудно може да се определи стила на романа- сатира, проза... Една 80-годишна дама, стълб на висшето общество, символ на достолепие и аристократизъм, на своя рожден ден, заобиколена от семейството си, внуците и правнуците ("Обичаше само един от тях- изтърсакът, който имаше големи тъмни и безсрамни очи, къдри с червеникави отблясъци и кълнове на буйство и мъжественост, които я омагьосваха."), започва смайващ разказ пред почтения сър Пърси, дискретно влюбен в нея от 40 години. Разказът е за Анет от улица "Жир", за любовта за цял живот,  за "идеалисти, кроящи планове за атентати", за нейния Арман.
Не мога да говоря за "Лейди Л.", не ме вдъхнови, не ме увлече. Това не е моята книга, но може да е твоята. :) 
Авторът, Ромен Гари, е единственият двукратен лауреат на престижната награда "Гонкур", която по регламент се присъжда веднъж в живота, печелейки я с два различни псевдонима. Ромен Гари се самоубива на 02 Декември 1980 г. с куршум в устата, депресиран поради напредналата си възраст. Той пише: "Всичко може да се обясни с депресия. Но в моя случай трябва да се има предвид, че тя продължава, откакто съм възрастен човек и именно тя ми помогна да стана известен писател." "Добре се позабавлявах. Благодаря и сбогом!..."

~ Лилит ~

3 коментара:

AleXandria каза...

Лилит, това е втори автор, за който пишеш и който се е самоубил! Ще си докараш някоя депресия и ти :) Разбира се, че това не е твоята книга преди Коледа! Предоръчвам "В царството на коледните чудеса" на Вивиан Френч, както и хит колекцията "Дядо Коледа, побързай" :)

Лилит каза...

Хахахаха...
Депресията и меланхолията ми отиват, AleXandria. :) Пък и "Дядо Коледа, побързай" е цели 10 страници, не знам кога ще успея да я прочета :)

Malvina каза...

Роман Кацев не е просто депресар, а творец с вкус към мистификацията. Основните си литературни псевдоними Ромен Гари и Емил Ажар, обяснява с игра на думи от руски „гори“ и „жарава“. Някой ден ще се намери някоя интересна и при това негова книга.