събота, 24 декември 2011 г.

Ефектът на мажоретката

* По заръка на Малвина и вдъхновено от едно фирмено коледно парти

Ефект на мажоретката, е когато група момичета изглеждат изключително атрактивно и секси, но само като група, точно като мажоретките. Погледнати, обаче, една по една, те са пълни крокодили.

Прииска ми се да намеря някакво логично, а защо не и научно обяснение в интернет за това явление, но уви, не открих никакви материали по темата. Затова се захванах да си го обясня сама - значи... едно неподготвено око вижда група млади момичета. 
Заслепено от количеството, и невникнало в качеството, то вижда първосигнално най-око-приятните елементи – група млади момичета, дълга руса коса, разкошен бюст, крак на манекенка… и изгражда един събирателен образ от тези качества. Създава младо момиче с дълги, руси къдрици, секси гърди и безкрайни крака. Мечта, умножена по три, четири, пет… Кой не би оглупял?! Аз самата оглупявам пред този образ, а какво да говорим за генно-предразположените към това мъже. 


И игнорира … брадавицата на носа на русокоска, третата вежда на момичето-цици и двата липсващи предни (!) зъба на манекенката. 
Аха, май това ще да е Ефектът на мажоретката. Реших, че съм го формулирала  и изпитах нужда  да го споделя, но така и не намирах повод и вдъхновение да пиша за него. До вечерта на фирменото парти. Хубава вечер (въпреки, че очаквах повече), музика, пийване, хапване, игри, и много, много комплименти за нашия отдел (състоящ се от три колежки и един ръководител на отдела, също дама). Веднъж  „Най-красвия отдел”, втори път „най-готините колежки”, трети път „най-секси отдела”… 
И аз се плеснах по челото.
Ами да! Та аз познавам този ефект!  
Това е Ефектът на мажоретката :) 



~ Лилит ~

2 коментара:

AleXandria каза...

Хаха, Лилит, разплака ме направо :))
Този ефект определено съществува! Както и още един - ефектът на ниската самооценка! Това е когато си много готина мадама, но не можеш да повярваш, че всички го забелязват и оценяват и търсиш обяснения в разни други явления, които не се отнасят към теб.
Ние сме си готини и това е единствената причина, всички да ни смятат за такива :) Е да - умножено по три предизвиква фурор :)) Но категорично отказвам да призная за трета вежда, липсващи зъби, гърбица и други подобни прелести!

Malvina каза...

Mnogo dobra statiq!
I edin vupros - Yiazvimi li sme po zakona za drebnoto moshenichestovo?