четвъртък, 12 януари 2012 г.

Чийзkeйk c мackaрпoнe и cлaдko / Продукти за форма за торта с диаметър 26 см

За основата:
Обикновени бисквити- 300 грама
200 грама масло
5 супени лъжици сладко от вишни
или
пандишпанов блат
5 супени лъжици и повече алкохолен сироп – тип вишновка
За плънката:
500 грама крема сирене (сирене Филаделфия)
500 грама маскарпоне
5 яйца
150 - 200 гр. захар (според личният ви вкус към сладко)
За гарниране:
Сладко от цели вишни/ Конфитюр от боровинки 


Приготовление:
Основата:
Бисквитите се смилат в блендер или се натрошават към тях се  добавя се размекнатото масло докато цялото масло се поеме от бисквитените трохи. Форма за торта със свалящи се стени (или подходяща тава, даже тенджера) се намазва с масло и бисквитената смес се разпределя по дъното и стените. Сместа се притиска добре, за да прилепне плътно, заглажда се. Формата се поставя в хладилника за около 30 минути. Ако се използва предварително изпечен блат – нищо не правите.
Плънката:
Крема сиренето и маскарпонето, и двете на стайна температура, заедно със захарта се разбъркват с дървена лъжица или миксер. Яйцата се разбиват до побеляване и се прибавят към сместа от сирена. Разбъркваме всичко докато сместа се хомогенизира.
Сглобяване и печене на чийзкейка: Тавата се изважда от хладилника и се намазва със сладко.
Ако се използва предварително изпечен блат той се поставя на дъното на съда върху дебел слой масло и се залива обилно с ароматен сироп - за предпочитане с алкохолен градус
Плънката се изсипва отгоре. За да стане повърхността на чийзкейка идеална, той се пече на водна баня (при тортена форма дъното и част от стените на формата се увиват добре във фолио отвън, за да не пропускат вода; при други видове съдове не е необходимо).
Фурната се загрява предварително до 160 градуса, а формата за печене се поставя в друг съд, в който се сипва вряща вода. Чийзкейкът се пече около 50 -60 минути или докато центърът му се стегне.
Изважда се от фурната, оставя се да изстине напълно и се освобождава от стените на формата (или се нарязва в съда в който се намира и внимателно пренасяме парчетата в тортена чиния).
Оставя се да престои в хладилник 1-2 часа. Преди да се сервира, всяко парче се гарнира с лъжица вишнево/ боровинково сладко.

~  Malvina  ~

Няма коментари: