неделя, 29 януари 2012 г.

Какво изпихме: ORBELUS



Основната цел на Орбелус е да произвежда качествено бутиково, предимно купажно вино, с подчертана индивидуалност и с усещане за произход. Вината с наименование Орбелус се правят само от собствени лозя, отглеждани по биологичен начин.
Проектът води началото си от 2000 г., когато са закупени първите 72 дка. земя в землището на с. Капатово, по долината на р. Струма, в подножието на Пирин. От планината вината получават и името си – Орбелус, както са я наричали траките.
Всички лозя на Орбелус са сертифицирани съгласно българското и европейското законодателство за производство на биологично грозде. Традиционният за региона сорт Ранна Мелнишка лоза присъства във всички червени вина Орбелус.

Опитахме:
  • Orbelus Chardonnay & Pinot Gris 2011, поднесено с рулца от грилована тиквичка с моцарела и песто дресинг (по-доброто от двете бели вина, много леко и пивко)
  • Orbelus Chardonnay & Viognier 2011, поднесено с тарталети със спаначена паста,  скариди и касис
  • Orbelus Melnik 2010, поднесено с пълнени гъби със сметана, шунка и кашкавал - отличи се с остатъчен дъбов привкус, има характер. Харесвам питиета, които могат да бъдат определени и запомнени. Това беше моето вино за вечерта.
  • Orbelus Getika 2010, поднесено със свински шишчета с пипер и лук (направо за наяждане:))
  • Orbelus Prima 2010, поднесено с микс от сирена
  • Orbelus Prima 2009, поднесено със сушени сини сливи в прошуто - виното беше доста леко, а кулинарното предложение беше по-специфично. Нямаше как да не се вдъхновя... :)



ĄłęΧąŋđŗįą


Няма коментари: