сряда, 11 януари 2012 г.

Красива зимна салата

Това, което най-много ми харесва в тази салата са красивите й цветове - комбинация от лилаво и зелено.
Другите й качества са, че е полезна, лесна, вкусна и евтина.

Продукти:
- червено зеле
- праз лук
- босилек (може и сух)
- оцет, олио и сол за овкусяване

Режете си празия лук на кръгчета, зелето наситно и овкусявате с босилек, оцет, олио и сол.
Да препоръчам ли питие? Домашна ракийка от мед и сини сливи (ако случайно нямате точно такава ракийка, експериментирайте с друга, няма да е фатално). :)

~ Лилит ~

9 коментара:

Malvina каза...

Искам такава ракия! Мечтая за нея! О, как искрено се надявам да я опитам! Моля те, помогни ми ...

Карлсон С. Перков каза...

Тези сини сливи доста често се срещат в рабохилницата...

Лилит каза...

Ти да видиш морковите колко са популярни...

Лилит каза...

Malvina, еликсир е таз ракийка сливова, и много бързо свършва :)

Карлсон С. Перков каза...

морковите ги обичам :)

Malvina каза...

" По пътя за несебърското село Кошарица е скрит един истински оазис. Това е единственият в България „Музей на меда", дело на пчеларя Кирил Киров.
78-годишният мъж, който е в отлична форма и чиито години изобщо не личат, ни посреща с усмивка. Той е пенсиониран учител и се занимава с производство на мед от 1984 г.
„Това място заработи преди 10 години и с всяка година го усъвършенствам малко по малко. Музеят се състои от 2 части, първата е посветена на историята на пчелите и производството на мед. Там съм подредил възстановки на някои видове кошери, които човекът е използвал от древността и по-близкото минало, както и на други пчеларски пособия." Популярната беседа на известния пчелар обхваща цялата история на пчелите и меда, които са познати на хората отпреди 2000 години. В дълбоката древност пчелите закрепвали питите си в отвори в скалите, където се е събирал и медът. По-късно хората са започнали да правят за тях изкуствени жилища - кошери и поради незнание са ги давили, за да вземат меда. В другата част на атракциона са представени различните модели кошери, които се срещат в България, откакто са въведени пчелните къщички у нас през 1934 г.
...

Malvina каза...

„Най-новият кошер, който ми изпратиха, е от Стара Загора, добър е, изработен от полистерол, но трябва да се дооправи, защото майстор не е бил пчелар и не е съобразил да има добра вентилация в него. А този тук е уникат - аз пръв доказах, че пчелите могат да живеят и в стъклен кошер. Целта ми беше туристите да могат да видят отблизо какво става вътре в кошера, без да се страхуват, че ще бъдат ужилени. Пчелата-майка снася до 2000 яйца на денонощие и за 20 дни те се превръщат в пчели. Майката е по-голяма и има цветно петно на гърба си. Живее средно 5 - 6 години, докато животът на останалите пчели в кошера през лятото е до 30 дни. Пчелите са уникални.Те са единствените насекоми, които усещат енергията на човека - ако тя е положителна, те не го нападат."
Заедно с помощника си възрастният мъж опушва пчелите в стъкления кошер и двамата изваждат една пита, цялата покрита с пъплещи по нея пчели. За да ни покаже, че те не са страшни, той ги целува и ги гали, без да се притеснява от тях, а и те - от него. „Пчелите са като жените - ако ги даряваш с любов, и те ти отговарят със същото", дяволито ни обяснява Киро Киров. И продължава: „Гостите също могат да ги докоснат, стига да не се страхуват.

Malvina каза...

След посещението на историческия кът и кошерите с пчели, гостите на музея биват настанявани в специално обособен битов кът с капацитет над 100 места, където в глинени изографисани чашки им се поднася ....

домашно приготвена сливова ракия с мед :-) :-) :-) :-) :-) :-)

медовина - известна още като питието на боговете и част от пчелна пита с мед. Всичко в този кът е направено с вкус и създава уютна атмосфера, допълнена от пищна зеленина. Цената за цялото развлечение е 4 лв., като тя покрива само консумативите - медена питка, натурален мед, медена ракия и медовина. Който иска, може да си купи за спомен гърненце с мед (a шишенце с ракийка ???) от нашия комплекс. В традиция се превърна и Фестивалът на меда, който освен при нас, вече се провежда и в други градове. Като особен успех отчитам и Първа световна конференция по биологично пчеларство, проведена по моя инициатива миналата година. Поддържам контакти с колеги, пътувам и имам наблюдения за новите технологии в пчеларството", не крие гордостта си г-н Киров.
През 1999 г. той е, избран за „Пчелар на годината". Въвежда успешно европейския маркетинг в страната, свързан с производството и технологията за добиване на мед. Въпреки всички успехи и натрупан опит, възрастният мъж се радва на простичките и малки неща в живота.
„Всяка сутрин, в 6 сутринта, съм на брега на морето, то ме подмладява. Чакам да се стопли още малко и ще започна да плувам. Не искам да бъда богат, защото като си богат, мислиш за други работи. Искам да живея нормално, семейството ми да е добре и да сме заедно.
Когато ме питат какво ми дадоха пчелите за толкова години, аз отговарям така - „Пчелите ми дадоха здраве, благоденствие и жажда за живот".

Лилит каза...

Ей, диване, защо не пусна направо отделна публикация, а ми спамиш тука творчеството ;))))