понеделник, 9 януари 2012 г.

Пeчeни ябълkи c kakвo ли нe

Удивително вкусен десерт.

Какво ни е необходимо? 6 големи ябълки, шепа сушени кайсии, малко стафиди, шепа орехи, 1 ч. л. лимонови корички, 1 к. л. канела, 1/2 ч.ч. захар, 2- 3 с.л. олио или разтопено масло, половин чаша вода
Сушените кайсии се нарязват на ситно. Орехите се натрошават. Всички продукти за пълнежа се смесват и разбъркват добре.

Ябълките се почистват от семките като се издълбават с помощта на малък нож и лъжица, така че да не се наруши цялостта им. Получават се отвори в средата на ябълката. Обелват се до половината от страната на отвора. Отворът се пълни със сместа, ябълките се нареждат в тавичка и се заливат с водата. Ако остане от пълнежа, поръсва се тук - там. Пече се на 190 градуса до готовност - омекват и се зачервяват. Получава се и сосче, което е вълшебно...


Това беше десерт, който поднесох на Бъдни вечер - напълно подходящ.

Хареса се на представителна извадка от 25% жени в репродуктивна възраст, 75% мъже, от който 2/3 на зряла възраст и 1/3 в невръстна детска възраст. Участниците комбинираха десетрта с различни питиета, най-интересното от които бе адаптирано мляко, но за това се изисква смелост :)

2 коментара:

Malvina каза...

Има ли кой да каже за това питие -адаптираното ? Два реда да драсне просто ..

AleXandria каза...

Ами има, но не може да пише още... Иначе на кратко - прахообразна разтворима напитка с ужасно невъзприемчив за възрастен човек вкус, но доста употребяван в някои фази от живота. При някои лица се наблюдава развиване на зависимост.