неделя, 29 януари 2012 г.

"The Girl With The Dragon Tattoo" - най-успешният шведски филм за последното десетилетие

Не зная защо избрах да гледам шведският оригинал на филма. Сигурно защото съм се пренаситила от опитите на холивудските продукции да осакатяват европейското кино, чрез лесносмилаеми римейки. И мисля, че изборът ми беше правилен (ако въобще има грешен, все пак режисьора Дейвид Финчър има зад гърба си филми като "Боен клуб", " Седем" и "Странният случай с Бенджамин Бътън"). 
В историята има много насилие, а насилието в европейското кино винаги е шокирало с реализма си. Сцената с бруталното изнасилване на Лисбет ми напомни на една друга европейска лента, френският "Необратимо" /"Irreversible" с Моника Белучи. Който го е гледал, се сеща за препратката, сцената може да те побърка, ако си с по-лабилна психика.
Е, не, този не е чак така... :) Филмът е много силен и си заслужава да се гледа.
А аз се замислих за насилието и агресията... те са част от нас, те са в нас, те са в природата ни и са много силни. Мотивите за насилие (изнасилване, убийство и разчленяване) може да са различни - от страст, по религиозни причини, по расистки, по политически, по финансови причини... Могат да се изброят сигурно стотици мотиви. Истинската причина е, че човешката жестокост е най-(не)човешкото качество. В човешката природа е заложено унищожение и деструктивност. Истината е, че човешката жестокост е изначална.
Но темата за насилието, разбира се, е необхватна. И не е моя работа да се захващам с нея. 
Гледайте филма!




~ Лилит ~

1 коментар:

Malvina каза...

Горещо препоръчвам: "Repo! The Genetic Opera"