понеделник, 7 ноември 2011 г.

Дегустации

“Голямото вино притежава невероятното качество веднага да създава основа за оживен разговор между пиещите го. Дегустацията не трябва да се превръща в самотно занимание и прекрасното вино не трябва да бъде пито без коментар. Малко са удоволствията, които “развързват” езика повече от споделената наслада от едно вино.
Дегустаторските техники подпомагат правилното възприемане на виното. Те са прости и следват логиката на определен алгоритъм. Някои от процедурите може да се струват неестествени или претенциозни на непосветените, но те са развивани в продължение на десетилетия, за да придобият сегашния си форма.
Някои по-общи препоръки:
- Професионалните дегустатори предпочитат дневната светлина и добре проветрена стая с бели стени и маси, които да представят виното във възможно най-обективна светлина – среда,  която подпомага анализа за сметка на удоволствието.    - Много важно правило е, че няма лошо вино. Добро е всяко вино, което ви се услажда.
 - Бъдете толерантни към мнението на другите. Без оглед на това за колко рафиниран се смятате, дегустирането не е точна наука.
- Уважавайте собственото си мнение и не се опитвайте да намерите същите аромати или вкусове, които е описал някой друг дегустатор. Професионалният речник е неразбираем за потребителите, сух, скован и скучен. Упражнявайте собствените си сетивни способности и развийте личен речник за изразяване на това, което усещате".

Голям френски енолог Емил Пейно

Няма коментари: