сряда, 16 ноември 2011 г.

Какво изпихме: Някой французки на 19.10.2011 г.


1. Шантегрив Пуи Фюме 2010 (мн. добро!)  Pouilly Fumé = совиньон блан

·  Хапки с пушена пастърва и черен хайвер

2. Марсел Сервин Шабли 2009 

·  Терин от лаврак върху пълнозърнест хляб

3. Домейн д'Астрос Розе Златен медал 2010
(мн. мн. добро!) 

·  Брускета с печено свинско филе и масло от бял трюфел

4. Шато Сент Мари Руж 2009

·  Тартчета с крем от сирена

5. Домейн Ла Кроа Бел Ле Шамп де Калад Руж 2007

·  Брускета с тапенада и прошуто

6. Шато Гравяс Сотерн 2009 (ммм!)

·  Хапки с гъши дроб

Ако случайно мислите, че пиенето си е пиене, а храната си е храна, напълно несвързани едно с друго - това е грешка! Добре подбраната комбинация от храни към виното могат да подчертаят и отворят вкуса му, или казано с други думи - виното би могло да ни се услади многократно! При тази дегустация кулинарните предложения удивително подхождаха на виното. Естествено и самите вина си ги биваше.
Държа да споделя впечатление от Шато Гравяс Сотерн 2009. Това е десертно вино, което се прави от стафидирало грозде. На мирис - силно, дори много като за вино. Не смеех да опитам. Първа глътка - силно, сладко. Втора глътка - характерно, искам да опитам още веднъж. Трета глътка - тотално ме превзе. Е, не е любов от първа глътка, от трета е :)

Няма коментари: