четвъртък, 17 ноември 2011 г.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2011

17.11.2011. Тази година това е датата, на която по цял свят се опитва Новото Божоле! Днес!
По традиция това е всеки трети четвъртък на месец ноември.
Божоле е младо френско вино, което се прави в Бургундия, само в регионите Божоле и Божоле Вилаж от сорта Гаме. Реколта 2011 е определена като една от най-добрите през последните години. Впечатлява с богат вкус на череши и букет от горски плодове.
Божоле се консумира охладено до 13 -14 градуса по Целзий. Пие се младо, до края на зимните месеци, а според по-строгите ценители на виното - до Коледа!
Комбинира се с колбаси, печени меса или риба, френски сирена, кишове.... абе явно с всичко. Аз ще прибавя - а защо не и с Брауни!

Наздраве с Божоле Нуво!

2 коментара:

Malvina каза...

Гроздоберът му се извършва задължително на ръка, през септември. Мацерацията на виното Божоле е само 4-5 дни, и така се запазва свежият плодов аромат на виното. В рамките на месец преминава през две ферментации, между реколтата и разливането в бутилките. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост.

* Мецерация - за максимално извличане на цвят, вкус и мирис се използва процес наречен студена мецерация - подържане на ниска температура (около10градуса), в сулфитирана мъст. Има вина при които този процес продължава до 30 дни-в Испания например.

AleXandria каза...

Днес в един блог четох една по-различна гледна точка на възприемане на Божолето. Че това всъщност е нискокачествено вино, което след няколко месеца ще се превърне в оцет и е въпрос на маркетингова стратегия да се рекламира и превъзнася така, че хем д се изпие бързо, докато още става за това, хем и да се изкарат пари.