вторник, 15 ноември 2011 г.

JACK DANIEL`S

След поредния тежък работен ден, карам към вкъщи и си мечтая да се отпусна на дивана с едно питие. Няма нужда да прехвърлям наум съдържанието на барчето ми - домашна ракия и Jack Daniel`s.

Jack Daniel`s, естествено!

Уискито Jack Daniel`s притежава характеристики, които го доближават до бърбъна, но то е поставено в една самостоятелна категория - Tennessee Whiskey. Рецептата на опияняващото питие е ръж, ечемичен малц, специална селекция на царевица, филтрирани през няколко дебели пласта въглища от сладък клен. Филтрирането става капка по капка, няколко дни, през които уискито се ароматизира и омекотява. За да запалят огъня за въглищата, работниците използват 140-градусово уиски Джак Даниелс (!), което единствено не оставя след себе си никакъв мирис.
Отлежаването на уискито става не в какви да е, а в бъчви от бял дъб, които "дишат". Това води до изпаряването на 8-10% процента алкохол през първата година на отлежаването и 4-5% през следващите. Междувременно, докато младото уиски съзрява, дървото се свива и разширява в следствие на климатичните промени и питието добавя към себе си неповторимия дъх на опушено, и жълтия цвят, които идват от точно от това дъбово дърво.


Джаспър Нютън Даниел едва 13-годишен става собственик на дестилационната фабрика, в която е чиракувал шест години. Фабриката, която сега носи неговото име е най-старата регистрирана дестилационна фабрика в САЩ. 
Любопитен факт за него е, че умира през 1911 г. по изключително нелеп начин. Една сутрин, когато пристига на работа в офиса си, той не може да отвори сейфа и в яда си мощно го ритва. Това, разбира се, не отваря сейфа, но чупи пръст на крака му. След известно време инфекция засяга крайника му и започва да се разпространява нагоре. Получава отравяне на кръвта, за което тогавашната медицината е безсилна да помогне. И въпреки, че Джак никога не се е женил, на гроба му поставят две кресла за удобство на дамите, които идват да тъжат за него.

Аз ще си сипя едно, за вас не знам :)

~Лилит~

1 коментар:

AleXandria каза...

Вече има ли ефект от чудното питие?