понеделник, 28 ноември 2011 г.

Що е то Айлурофобия?


Айлурофобия - страх от котки!



"Любителите на котките обожават тези пухкави животинчета, които им носят само положителни емоции, особено започвайки да мъркат гърлено. И в този свят на любители на котки е особено трудно на айлурофобите - тези, които изпитват паника и ирационален страх при вида на котките. Хората, които се страхуват от котки избягват какъвто и да е контакт с тях. Даже може да променят маршрута си, по който се прибират само и само да не срещнат котка. Даже не излизат от къщи, ако знаят че някъде наблизо се разхожда „опашато чудовище".Често причина за айлурофобията е случай на нападение на животно. Понякога страхът от котки се свързва с ирационалното убеждение, че в тези същества обитават зли духове.Това звучи абсурдно и нелепо, но много легендарни личности са страдали от айлурофобия - сред тях са Наполеон, Хитлер, Мусолини, Цезар."




Ще добавя: Личи си, че този, който е дал това описание, не е айлурофоб. Това не е просто страх - това е неприязън, погнуса, отвращение, непреодолими усещания. Присъствието на котка натоварва, променя енергията в негативна. Може да се сравни само със страх от други животни като змии, мишки, насекоми.... Хората, които изпитват този страх не са злонамерени към котките, те просто не искат да имат досег до тях. Ако може никой да не ги ангажира с котки. Но пък тези животни сами по себе си са достатъчно неделикатни, за да се чувстват достойни да ангажират всеки със своето същество.





3 коментара:

Malvina каза...

О, AleXandria - сигурна бях, че си прероден Цезар!

Malvina каза...

В древен Египет, опазването на реколтата било толкова важно, че котките бързо прогресирали от обикновени мишеловци до почитани създания оприличавани с египетката богиня на плодородието Бастет, която била с глава на котка. За известен пероид от време дори наказвали със смърт за убийство на котка.
В по-късни времена религиозни фанатици вярвали във връзката между котките и магьосничество, като ги оприличавали на служители на вещици и дяволи. Това довело да масово избиване на котки. Поради скоростта с която се разпространявала Черната смърт се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези вярвания накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола. В следствие на този акт много котки в Европа били убити. Това естествено довело до увеличаването на популацията на плъховете и респективно броя на насекомите пренасящи чумата.Ето как изтребването на котките е довело до масовото разпространение на смъртоносни болести убили милиони хора.Според някой митове и легенди се смята, че котката живее едновременно в няколко паралелни свята, както и че притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата (блога) в която живее, и домовете (блоговете)в които живее котка до известна степен са защитени от беди и нещастия.

AleXandria каза...

Както вече написах, хората, СТРАДАЩИ от този вид фобия, не са злонамерени към котките. Те просто са безсилни срещу усещанията, които им носи контактът с котка. Затова и избягват тези контакти. За останалия свят котката може да е един пухкав сладур, но за човекът СТРАДАЩ от айлурофобия една котка е точно толкова сладка и пухкава, колкото е сладка и пухкава змията за човекът, изпитващ ужас от нея. Козината не смекчава страха!
И накрая искам да отбележа, че това не е статия за ползите и вредите от котките - безспорно има повече ползи /щом са тук, то трябва да ги има!/, а това е статия за страхът от котки Айлурофобия.