сряда, 16 ноември 2011 г.

Какво изпихме: Шотландски едномалцови уискита от различните региони: ISLANDS /Айлъндс/, HIGHLANDS /Хайлендс/, LOWLANDS /Лоулендс/ и ISLAY /Айла/ на 27.10.2011 г.

1. Highland Park 12YO - ISLANDS
2. The Macallan Distillery12 YO - HIGHLANDS
3. Auchentoshan Classic Malt - LOWLANDS
4. Lapghroаig 10YO - ISLAY
5. Bowmore the legend - ISLAY


Към тези малцови предложения бяхме гостени и с крекери; чери доматчета с маслини; плодове /ябълка, круша/; брускети с пушена съомга и червен хайвер; сирене ементал с грозде.

Впечатления:
Повечето любители на уискито харесаха вкуса на The Macallan Distillery12 YO. Любителите на бърбъна биха предпочели  Auchentoshan Classic Malt , тъй като това уиски отлежава в бърбън бъчви и има сходен с бърбъна вкус.
С най-характерен вкус и аромат се открои Lapghroаig 10YO  и това е, което ще се запомни със сигурност. То е различно от всичко друго - със силно опушен аромат и вкус, напомнящи море, йод... дори на някои им напомни на популярни мехлеми :)
А кое е най-веселото уиски? Последното разбира се :))

1 коментар:

Malvina каза...

Когато познанието за дестилирането се предава от монасите на селяните, името на алкохола също се променя. Монасите са го наричали „Вода на живота“, на латинси (Aquavitae), а в Шотландия келтите започнали да го наричат Uisce Beatha (произнасящо се Isge Beha), което за много хора е труднопроизносимо, затова по-късно под влияние на английския език думата се променя на Fwisge, а след това на уиски. Шотланците все още обичат да наричат уискито „Вода на живота“.