петък, 11 ноември 2011 г.

Крем супа от леща

Отново нищо особено - мятате една лещичка и пасирате. И все пак за тези, които не знаят, как се мята лещичка:
2 л вода
250 г леща
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
сол, подправки
Това, което направих по-различно, е - сгорещих зехтин и пуснах в него едро нарязаните лук и моркови и чесъна да се запържат за 1 минута. После прибавих лещата и водата. По рецептата, която следвах, в този момент се слага клонче розмарин - аз нямах, сложих риган (една подправка, която използвам почти навсякъде). Когато се свари лещата добре, се слага сол и други подправки по лично желание - аз слагам малко магданоз и малко целина. После се пасира и готово.
Тайната е в гарнирането - гарнира се с крутоните, за които вече писах и сирене. По рецепта е козе сирене, но аз направих друго. Една плочка краве сирене поръсих с подправки - отново риган и магданоз, но може всичко, което ви хрумне, и я метнах в тефлонов тиган за 1-2 минути от всяка страна, докато направи коричка. После се реже на кубчета като крутони и ето:

ĄłęΧąŋđŗįą

2 коментара:

РабоХилница каза...

ĄłęΧąŋđŗįą, леща и сирене ми е непозната комбинация, но ще проверя за какво тайнство точно иде реч. Благодаря предварително!

AleXandria каза...

РабоХилница, ще те черпя една леща със сирене :)) Рецептата, която следвах донякъде се казваше "Леща по италиански", а италианците си знаят работата щом става дума за манджа :)