вторник, 22 ноември 2011 г.

Що е то Адвент?

В католическия свят Адвент е времето, което предшества Рождество Христово,  това е време на радостно очакване и обхваща четирите недели преди Коледа. Възниква още в края на 4-ти век. По-късно през вековете широко приложение намира практиката християните да се подготвят за Рождеството чрез пост, който имал различна продължителност и строгост в различните страни. Днес обаче Адвентът няма характер на пост.

Характерен символ на това време е Адвентният венец. Във всяка от четирите недели преди Рождеството семейството се събира на трапезата, чете откъси от Светото Писание и  пали по една свещ, а в четвъртата неделя горят всичките четири свещи.
Времето на Адвента е едно много щастливо време, изпълнено с традиции, красота и уют. Имала съм щастието да посетя някои католически градове точно в този период. Неописуемо е усещането на празничност, на уют...Нямам думи!


Богата  украса, Коледни пазари, светлина, красота, тук таме се чува хорово пеене, извикващо асоциация с ангелски хор... Навсякъде се предлага греяно вино /Glühwein/, което стопля душата в тези студени зимни дни – сякаш отпиваш дози коледен дух. Признавам, отпих много коледен дух във Виена и още повече в Братислава.. Ехх...
Та да се върнем към Адвента. Тази година началото му е на 27.11.2011г. Семействата го отбелязват по специален начин – украсяват домовете си, изработват адвентни календари, които приобщават и децата в очакването на Спасителя и израстването в християнската вяра.
Адвентният календар отброява дните до Коледа от 01 декември. Днес повечето календари са направени за деца. Имат двадесет и четири прозорчета – по едно се отваря всеки ден и разкрива картина, стихотворение, част от история или малък подарък като играчка, шоколадче... Изработването на Коледен календар е любимо занимание, както за децата, така и за техните родители, а и за представителите на всички възрасти.

Различните идеи и импровизации в творческия процес са добре дошли.
Коледните календари имат чудното свойство да задоволяват различни потребности в зависимост от това, към коя целева група са насочени. За децата - шоколадчета, за татковците:
Да обобщим - какво правим през Адвента? Палим свещи, украсяваме дома, изработваме календари, а защо не и коледната украса, печем коледни сладкиши и пием греяно винце :)

Ами... както се казва: Frohe Adventszeit!

ĄłęΧąŋđŗįą


Няма коментари: